Workshop bierbrouwen


Docent: Paul Caquelein

Liefhebbers van speciaalbier die zelf aan de slag willen gaan om eens een lekker biertje te
brouwen zijn bij deze workshop aan het goede adres. De eerste dag brouwen we bier dat we
drie weken later gaan bottelen.

bierbrouwen

Hoe ziet de eerste dag er uit?
Na een korte uitleg over de stappen die we vandaag gaan maken, beginnen we met het malen van de mout en het maken van een beslag waarbij suikers worden gevormd. De temperatuur houden we daarbij goed in de gaten. Nadat alle zetmeel uit de mout is omgezet in vergistbare suiker, gaan we filteren. We gaan de zoete vloeistof (wort) scheiden van de kafjes die later als veevoer dienen. De wort gaan we koken en voegen hop toe voor de bitterheid en de houdbaarheid. Na een uurtje koken, koelen we tot circa 20 graden en voegen dan de gist toe. Hierna begint de gisting: de omzetting van de eerder genoemde suikers in alcohol en koolzuur. Voor die gisting hoeven we niets te doen, dat doet moeder natuur! Die gisting duurt ongeveer 7 tot 10 dagen en de nagisting ook 7 tot 10 dagen bij een temperatuur van 20 graden zodat we drie weken na onze brouwdag het jonge bier in flesjes kunnen gaan doen (bottelen). Het is de bedoeling dat iedere deelnemer circa 8 flesjes zelfgebrouwen bier mee naar huis neemt met daarop een foto van de groep op elk etiket. Tijdens en tussen de brouwwerkzaamheden krijg je uitleg over het brouwproces, de ingrediënten en de 'geheimen' van het brouwen.

Op de tweede dag (duur:1 ochtend) gaan we het inmiddels uitgegiste bier in onze flesjes bottelen. We leren werken met een kroonkurkapparaat en ontsmetten van te voren alle flessen. Om het geheel mooi af te werken etiketteren we de flesjes met ons eigen etiket met groepsfoto. Kortom twee leuke 'doedagen' waar je met plezier- al proevend van je eigen gebrouwen bier- op terug zult kijken!

Datum:
zaterdag 1 oktober 2022(ochtend en middag) en zaterdag 22 oktober 2022 (ochtend)

Tijden:
1e zaterdag van 9.30 tot 16.30 uur
2e zaterdag van 9.30 tot 12.00 uur

Ook is het mogelijk om met een vrienden- of familiegroep (min. 4 en max. 6 personen) een datum te plannen voor een brouwworkshop.

bierbrouwen


Kosten: € 80,- inclusief lunch op dag 1. Bij de workshop krijgt iedereen een duidelijke
samenvatting op papier van wat we die dag doen.

Inlichtingen en aanmelden:
Ans Bexkens, telnr. 06 - 11297338;
e-mail: ans_bexkens@hotmail.com